Küresel Isınmanın Tarıma Etkisi

Küresel ısınma, hayatımıza son senelerde yerleşti. Araştırmalar ve tahminler yapılmaktaydı, yetkililer gereken özeni göstermedi...
Küresel ısınma doğrudan hayatımızı etkilemektedir.

Tarıma etkisi; tekstil, içki, konserve, reçel, sofralık sebze ve meyve, turşu, hayvansal üretim ve yağ (ay çiçek yağı, zeytin yağı, mısır özü yağı) sektörüne doğrudan etkisi vardır.

Bitkilerin optimum düzeyde gelişme göstermesi için gerekli doğal koşulların değişmesi, kuraklık ve su kaynaklarındaki yetersizlikten dolayı, kalite ve verim açısından büyük zararların oluşmasına neden olmaktadır.

Tekstil, pamuk üretiminin kuraklık nedeniyle kalite ve verimini doğrudan etkiledi. Bunun sebebi ise, pamuk üreticilerinin genel olarak çiftçi kesimi olması ve ilkel (geleneksel) tarım yapılmasıdır. Maddi yetersizlikten, gerekli olan, gübre, ilaç, sulama ve bakımı yapamamaktadırlar.

İçki sektöründe, üzüm, arpa, buğdayın yetiştirilmasinde yaşanan zorluklar nedeni ile pazara etkisi söz konusu. Bira, rakı, şarap... İçkiler meyvelerden yapılmaktadır.

Konserve, reçel, sofralık sebze ve meyveler... Birinci dereceden tüketimlerimiz olan, bitkisel ve hayvansal ürünler gün geçtikçe, şartların değişiminden dolayı pazar fiyatlarına etkisi söz konusu.

Büyük şirketlerin, tarımsal üretim tesisleri küresel ısınmadan en az etkilenen üretici kesimidir.

Değişen doğal koşullara adaptasyon sorunuda en önemli etkenlerden biridir. Bitkiler, büyüme ve gelişme dönemlerinde gerekli olan mineralleri topraktan alamamaları (Kuraklık nedeni ile topraktaki nemin azalması ve tuzluluk gözlenmesi) ve taban suyunun giderek dahada derinlere inmesi gelişim bozukluklarına neden oluyor.
Taban suyunun derinlere inmesi, bitkiler gelişimlerini, toprak altı ve toprak üstü olmak üzere iki şekilde gerçekleştirirler. Taban suyuna ulaşmak için kökler büyüme yapma ihtiyacı duyarlar ve toprak üstü gelişimin yavaşlamasına neden olmaktadır.

Küresel ısınmaya duyarlı olmamız gerekli...

Hükümetimizin ne kadar duyarlı olduğu ortada. Kyoto protokolünün onaylanmaması ve kazdağlarının durumu.

Kazdağlarının belirli bir bölümü milli parktır. O2 (oksijen) kaynağı alan kazdağları, önemli su kaynaklarınada sahiptir. Küresel ısınma, uluslararası bir sorunken, bu şekilde davranılması gerçekten insanın içini acıtıyor. Maden araştırması sırasında doğal su kaynaklarının kirlenmeside ayrı bir durum.
Kanadalı maden araştırma şirketi, Kanada'da mimlenmiş olmaları, hatta halk tarafından vatan hainliğine kadar giden suçlamalarla karşı karşıya kalmışlardır. Bu şirket kazdağlarında...
Madenleri bulup, Türkiye dışına çıkartacaklar ve Türkiye'ye de suspayı verip, okus pokus...

Küresel ısınma hakkında uzun süreli araştırmalarım vardı ve devam etmektedir. Bu araştırmalar çerçevesinde almış olduğum ödev ''Küresel Isınma'nın Tarıma Etkisi''
Ödevi hazırlamadan önce biraz karalama yapmak istedim.

1 comment:

Unknown said...

Rica etsem ödev hala duruyosa mail adresimi versem bana da yollar mısınız? Şu anki projem bu da üniversitedeki.. yeterli kaynak bulmakta güçlük çekiyorum.